4 Mayıs 2012 Cuma

Çok 'Pis Yedili'

Bir 'dizi' eleştiri - 1



Hayatımızda çok önemli bir yere sahip olan televizyon dizileriyle ilgili bir yazı olacak, baştan söylüyorum, ne olur bir kez olsun, ön yargınızı bir kenara bırakıp, aa bu bizden aa şu sizden gibi saçma sapan akla mantığa sığmayacak eleştirilerde bulunmayın. Umuyorum ki beni aklı selim insanlar takip ediyo. Yazı dilinde yazmadığımı da belirtiyim böyle bi kaç eleştri aldım, imla kurallarına pek dikkat etmiyorum evet, sen bırak imlasını noktasını içeriğine gel, zaten bu şekilciler yüzünden gerçekler perde arkasında kalmıyo mu?
Girizgahı kestim başlıyorum hadi bilgisayarları başındaki sevgili okurlarım inin bilgisayarın başından adam gibi oturun okuyun.

Geçen günlerde 'Pis Yedili' diye bir diziyi izleyen 12 yaşındaki kardeşim dikkatimi çekti. Aslında kardeşim değildi dikkatimi çeken, diziydi. Yahu dedim kardeşim böyle dizi mi olur boşa vakit kaybediyosun, aaa abi herkes izliyo dedi. Gülümsedim, insan bu dedim, herkes içiyor diye içer, herkes giyiyo diye giyer, herkes dinliyo diye dinler. Üzerine gitmedim, biraz vakit verdim ona baştan eleştirimi yapmıştım artık, şimdi top ondaydı, düşünecekti izlerken ve sonunda kendi karar verecekti, deniyordum onu, o diziyi ben onu izliyordum. Bakalım benim kardeşim salak mı değil mi? Baktım kardeşim salak, sanırım o da beni deniyordu, diziyi izleyecek miyim izlemeyecek miyim diye. Yok dedim o kadar zeki olamaz bu çocuk. Dizinin okul sahnesi evlere şenlik. İzleyen çocuk Bağcılarda okuyo. 55 kişilik sınıfta! Ulan dizide gösterilen sıralara biz kafelerde oturamıyoruz herifler çocukların beynini nasıl yıkıyolar bak hele. Dizi oyuncuları ilk okula giden çocuklar, çocuk mu? Al burdan bak http://www.diziler.com/dizi/pis-yedili/oyunculari çocuklarımızın çoğu 20'li yaşlarında hatta büyükleri bile var! Neyse bu çocuklarımız aşık oluyolaaar! Haydi bakalııım! En sevdiğimiz tema! Aşk! Hem de ne aşk! Öpüşmeli falan! Evet öpüşme olmadan aşk mı olur lan bi dizide? Hem de hangi dizide? Çocuk dizisinde! Bu dizilerde sürekli bir aşk hikayesi, sürekli bir mutsuzluk tablosu, millet dizide gördüğü aşkı bekliyo sevgilisinden, yok abi adam işten geliyo yorgun argın deviriyo kıçını yatıyo tabi! Ama bilmem kimle bilmem kimin aşkı öyle değil! Baksana Rüstem ne romantik, sen odun gibisin!
Bak şuna bak! Vurucan bi tane kafasına, kadına şiddete hayır da salak kadına evet! Yahu o filmlerde sana gösterilen aşk değil güzelim, o masal masal! Neyse o dizilerle ilgili de yazıcam dur önce şu çocuk dizilerini bi bitireyim. Baktım benim kardeşim ağzı açık izliyo, gözünü ayırmadan hemde! Öyle bir büyü ki bak bu yaptıkları, akıl alır gibi değil. Bu çocuk 12 yaşında, herkes izliyo dediği arkadaşları da aynı. Düşün ki bu arkadaşlarının akıllarında fikirlerinde aşk var! Nitekim bizimki de birine aşıkmış! Teklif ettim, kabul etmedi diyo, neymiş sevimliymiş ama küçükmüş! Hey Allahım tribe gel!
Zehirliyolar çocukları ey anneler babalar, siz de uykudasınız, uyandırıcam sizi ama merak etmeyin. Ne yapalım Sırlar Dünyası mı izlesin çocuklar, sürekli ibretlik paylaşımları mı takip etsin yani diye soruyosun, izleme! izletme! diyorum sadece! Önce kendini yetiştir, sonra çocuklarını. Senin en büyük görevin doğurup emzirmek değil, en önemli görevin, onu yetiştirmek!
Velhasıl baktım olucak gibi değil, oğlum dedim şu çocuklara bi bak, bunlar çocuk mu? Baksana şuna herif benle yaşıt askerlik celbi gelmiş, şunların konuşmalarına bi kulak ver, bi bak sen hiç böyle sınıf gördün mü? 3 kişi oturuyosunuz bi sırada lan delirtme beni! Ne aşkı ne sevgiilisi, şaşırdın mı sen? Ne yapıcaksın yani Betül senin sevgilin oldu diyelim, evleniyo musun seneye? İş güç tamam herhalde siz yakında çocuk da düşünmeye başlarsınız. Sen çocuksun oğlum, o herkes dediklerin de çocuk ve hepiniz böyle dizilerle, filmlerle, şarkılarla, reklamlarla kandırılıyosunuz! Hani dizinin başında diyolar ya 'bu dizide anlatılanlar ve kahramanlar tamamen hayal ürünüdür.' Bu ne demek biliyo musun? Artık sen beni izliyosan geri dönüşün yok kardeşim ben sana istediğimi geçirebilirim. Rahatlıkla da yapıyorum bunu, sen farkına bile varmadan seni yok yere, sebepsiz yere mutsuz bile ediyorum. Hayalini kurduğun yaşamdan çok farklı bir yerde olduğun için mutsuz oluyosun. Yaşadığın semtten utanıyorsun, bindiğin arabadan, oturduğun evden, annenden, babandan, sanki sen de o gördüklerin gibi olmayı hak ediyormuşsun da sana bunu vermiyolarmış gibi hissediyosun. Sonra kaderine isyan ediyosun. Sürekli bi mutsuzluk hali.

Nihayet kardeşim televizyonu kapattı sohbet etmeye devam ettik. Ben sana kendi başımdan geçen bi olayı anlattım. Bir eleştiri yapıyosan eğer, güçlü delillerle doğru olanın aslında ne olduğunu onlara göstererek yap. Yahu izleme bunu, şeytan işi bu meret vs. demekle olmaz. Aksini yapar yine izler. O zaman akıllı ol, önce kendini bi yetiştir, sözlerin güven versin ki insanlar sözlerine değer verip kendi benliklerinde sözlerini kabul etsinler.

Gençlik dizileri ve orta yaş grubuna da değincem bi dahaki yazımda, tamam biliyorum sürekli istiyosunuz ki yazıyım da yoruldum ulan gidiyim biraz deniz havası alıyım. Bağcılarda oturmuyorum lan şaka yaptım kuzenim  yazdı hatta bunları, hadi öpüldünüz şekerler.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bravo gayet aydınlatıcı bir yazı olmuş.düşüncelerinizdeki özgünlük ve sadelik yazı üslubunuza da yansımış başarılarınızın devamını dilerim.